Pages

Sunday, September 20, 2015

Jementah, Johor



bismillah

hello everyone !!!! kehkeh keh
Banyak jugak aku drafting tapi tak post. Busy beb tak sempat nak transfer gambar masuk hard disk.

4&5 september yang lalu, saya dan rakan rakan telah pergi ke camping luls

okay okay, ni first time aku hiking. dulu pernah sekali, tapi hekelehh panjat gunung yang jalan tar tu jeaaa pun masa form1. itu pun rombongan sekolah. come on, ibu ayah aku kot. nak pulak dia bagi aku pergi buat benda benda ceniiii.

KELAB PEMIMPIN REKREASI


so mula mula aku rasa kelab nie hambar. aku dengn ima jea kot budak cs. lagi 23 org ladang. pehhhhh sedih tauu.
lepas tu, ada something bad happen to me, yang aku call syimir melalak lalak tu sebab tak tahu nak cerita kat sape masa tuu. hari hari jugak lah balik rumah menangis cerita kan housemate. bahahahaha tak matang. i just cant handle it. luls

nahh, nie camp yang aku pergi. 2 hari satu malam jea. alhamdulillah dapat lah jugak tidur satu jam lepas malam sebeum pergi tu tak tidur sebab siapkan surat event arecs dengan study calculus untuk test masa hari nak pergi tuu. engko bayangkan lah betapa heaven nya gua dapat tidur dalam bas semasa perjalanan pergi tu. kehkeh.

petang jumaat tu kitorg gerak. macam biasa janji melayu, katanya nak gerak pukul 3 petang. aku dengan ima punya lah tahii rushing sebab sebenarnya kitorg ada test petang tu. tapi sebab camp nie, kitorg pun kene amek dulu dekat bilik lecturer. sumpah lah kalau boleh elak dari amek depan lecturer elakkan lah. perasaan dia, tak boleh lah nak fikir. calculus kott. amek sorang kot.

lepas tu, sebab malam sebelum tu gua busy dengan test calculus dan surat jemputan tu. makanya, aku pun baru pack beberapa jam sebelum perjalanan.

 kelam tak kelam lepas aku dgn ima siap semua, bersungguh lah pergi makan dulu, lepas tu terus bergegas ke tempat menunggu tu. hampehhh, biarpun kami org terakhir tapiiiiiii tahinyaaa bas tak sampai sampai.

okay, takpewww,

sesampai nya kami di sana. kami pun kene mula berjalan kaki. tapi tak ingat berapa kilo meter sebabnya bas tak boleh masuk sampai dalam. dia hantar kitorg kat mana tah. kitorg kene jalan dalam keadaan hujan lebat. wehh jauh wehhhh. dah lah guider tu jalan laju nak mampus.

ini merupakan pemimpin pemimpin rekreasi engkorangggg. nak rekreasi, tanya lah kitorg do and dont. acahhh jeaa kannnn. ehh tapi buku note aku penuh warna warni tauu pasal rekreasi.


nasib baik stamina aku standard standar atlet. luls aku ingat, aku dah berapa bulan tak workout, aku lah yang paling tahi, rupanya aku mampu setanding dengan guider laju nak mampus tuu.

okay. sampai jea tempat camping, kitorg solat makan semua sampai lah lepas isyak kitorg buat unggun api. lepas tu buat ikatan pende semua tuu. sampai lah pukul 2 kot baru dapat tidur. lepas tu kene bangun pukul 3 pagiiiiiiiii. alahai lahaiii
lepas tu pukul 4 hiking. dalam gelap gelap tuu kannnn. ima kat depan aku. belakang aku am. so both
protect gua yang lembik nak mampus  nii. bhahhaa


gelap kot sumpah gelap. macam malam malam tu, aku punyalah jaga kasut aku, sebab masa pergi tu kan kitorg jalan dalam hujan kan, so kasut baju aku semua basah. baju yang aku pakai tuuu sebenarnya dari basah sampai kering. seluar jea aku tukar. lain tak mampu nak tukaqq. dengan toiletnya tiada. survival kann, nama pun camping.

aku hanya mampu duduk dekat unggun api jea keringkan baju dan kasut. dengan contact lense tak bukak bukak. aku fikir aku dah lah ganas nanti patah pulak spec dalam hutan tuu.

lepas tu sampai dekat air terjun jeram tinggi. sampai sampai jea semua dah melepet. aku jea steady lagi, masih mampu berdiri tegak, dudk atas batu menikmati udara segar (sebenarnya aku elak dari pacat jeww)


lepas tu dah satu jam rehat tu, aku dengan ima join lagi 12 laki dengan sir naik lagi sampai puncak. kitorg lalu 3 puncak. naik naik je dah jumpa ulat gonggok besar nak mampus mana tak gelisah.
lepas tu elak diri dari digigit pacat. aduhh duhh duhh. hahahaha alhamdulillah aku tak kene gigit langsung. well, teknik penting guys.

masa naik nie lagi mencabar. woiiii sampai satu tahap memang takde belok belok terus mencuram tinggi nak daki. memang tak lah nak kawal perasaan masa tu, sampai nak jatuh jatuh (dah jatuh) nasibada amm. cehh aku puji siak.

ni masa kitorang rest kejap. yelaaa, tinggi nak mampus kot. oxygen pun makin lama makin fuhh fuhhh.

kau tengok poko belakang tuuu, besau nak mampus. ya Allah. pakcik tu kata, dyorg  pernah ukur, enam orang dewasa lelaki keliling tuu kot lebar dia. 


 lepas tuu sape tah depan aku tuhh, aku pun tak tau apa nama dia. tapi aku lah yang selalu tarik beg dia (aku dengan ima jea kan perempuan, ima tak bawak beg pulak tu) habis nak tarik sape lagiii. sape suruh sandang beg, kan aku dah berpaut. kehkeh
azamin tuu haa depan sekali tuu


lepas tu, lepas tu, ada lahhh benda jadii.
semuanya sebab azamin !!!!! dendam duhhh

lepas tu dalam 3 ke 4 jam panjat gunung tu, kitorg pun pulang ke tempat asal (tempat dyorg air terjun tu)
 
ini masa kitorg dan sampai balik dekat air terjun tu, kitorg jea belum mandi k. yang lain semua dah melepet siap mandi. kuajauuu

sebab semua dah mandi, takkan aku dengan ima je nak mandii enn. maluuuu kehkeh. so kitorg takat masuk air sampai paras pinggang, buang lah apa yang patut setelah sekian lama manahan. lus
teknik guys teknik. sutvival


lpeas tu, sebelum nak kembali ke tempat asal, kitorg diarah untuk kemas apa yang patut. betul lah tu, alam sekitar kene jaga kann. 


engko jangan caya muka muka suci dyorg ni. nie semua tak salin baju dah dua hari. semua takat takat rendam dalam air keluar keringkan baju.

okay, kami pun pulang ke tempat perkhemahan ( haruslah gambar aku lebih sikit. mamat pegang gopro tu depan aku masa turun. hekhek



Aduuh duhh duub duhhh kau jangan lah percaya dengan tarikh. Gopro tuu tak set tarikh betul. Alahaiii







sampai jea kat bawah ( tempat kem, kitorg kemas kemas, mandiiii yeayy !!!  beriang ria dengan budak perempuan lai n) masa ni baru aku rasa kita semua unite. sebelum kem nie ada yang tak cakap (aku dgn ima ahh segan dengan korg sebenarnya)

tengok semua baik jea, ciss bila masa makan tu baru lah tahu perangai semua camm tahiii. (tak banyak gambar dengan perempuan perempuan sangat sebab battery phone semua low)


okay, aku nak cakap thanks dekat manusia manusia yang ada untuk backup aku. wehh protective sangat budak kelab niii. baru tahuuuu. aku dengan tak stabilnya. sumpah banyak kali nak jatuh tau. dengan panjat pokok yang tumbang pun susah nk lepas. siut betul. tapi dengan adanyaaa am dan azamin dekat belakang, satu barang pun dyorg tak kasi aku bawak, lepas tuu am aahh yang banyak tunggu sebab dia kat belakang aku enn. imaaa jahat sikit. selalu tinggalkan akuu. ekekekke.

ehh harus lahh ada gambar sis sorang, keh keh.


Best k hiking. Seriously korang kene try. Korang duduk terperuk kat rumah je kan, bila hiking ni baru nampak dunia. Indahnyaa ciptann Allah. Gituwewe

terima kasih semuaa